Oblicz objętość graniastosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PLMC81603
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 gru 2020, 10:15
Podziękowania: 4 razy

Oblicz objętość graniastosłupa

Post autor: PLMC81603 »

Podstawą graniastosłupa prostego \(ABCD A'B'C'D'\) jest romb \(ABCD\).
Przekątna \(AC'\) tego graniastosłupa ma długość \(8\) i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(45^\circ\), a przekątna \(BD'\) jest nachylona do tej płaszczyzny pod kątem \(30^\circ\) . Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2020, 17:22 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz objętość graniastosłupa

Post autor: kerajs »

\(H=|CC'|=|AC'|\sin 45^{\circ}\\
|AC|=|AC'|\cos 45^{\circ}\\
|BD|=H\ctg 30^{\circ}\\
V= \frac{1}{2}|AC| \cdot |BD| \cdot H\)
PLMC81603
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 gru 2020, 10:15
Podziękowania: 4 razy

Re: Oblicz objętość graniastosłupa

Post autor: PLMC81603 »

kerajs pisze: 12 gru 2020, 10:46 \(H=|CC'|=|AC'|\sin 45^{\circ}\\
|AC|=|AC'|\cos 45^{\circ}\\
|BD|=H\ctg 30^{\circ}\\
V= \frac{1}{2}|AC| \cdot |BD| \cdot H\)
h= 4pierw z 2
AC = 4pier z 2
BD = 4 pierw z 6
v: 64 pierw z 6?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz objętość graniastosłupa

Post autor: eresh »

PLMC81603 pisze: 13 gru 2020, 07:08
h= 4pierw z 2
AC = 4pier z 2
BD = 4 pierw z 6
v: 64 pierw z 6?
h i AC dobrze policzone, nie podałeś długości przekątnej BD' w treści zadania
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz objętość graniastosłupa

Post autor: kerajs »

Pozostałe wyniki także są prawidłowe.
eresh pisze: 13 gru 2020, 09:24 nie podałeś długości przekątnej BD' w treści zadania
I dobrze.
Tej informacji nie ma w treści zadania, gdyż nie jest niezbędna do uzyskania rozwiązania.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz objętość graniastosłupa

Post autor: eresh »

kerajs pisze: 13 gru 2020, 10:28 Pozostałe wyniki także są prawidłowe.
eresh pisze: 13 gru 2020, 09:24 nie podałeś długości przekątnej BD' w treści zadania
I dobrze.
Tej informacji nie ma w treści zadania, gdyż nie jest niezbędna do uzyskania rozwiązania.
zgadza się :)
PLMC81603 pisze: 13 gru 2020, 07:08
h= 4pierw z 2
AC = 4pier z 2
BD = 4 pierw z 6
v: 64 pierw z 6?
wyniki poprawne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ