W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość \( \sqrt 2\) , a krawędź
boczna \( \sqrt 3\) cm. Wysokość tego ostrosłupa jest równa
z góry dziękuje za pomoc
ostrosłup prawidłowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: ostrosłup prawidłowy
Krawędź boczna \(b=\sqrt{3}\) jest przeciwprostokątną,pół przekątnej podstawy i wysokość ostrosłupa to przyprostokątne tworzące trójkąt prostokątny.
\(a=\sqrt{2}\;\;\;\;\;\;przekątna\;\;d=a\sqrt{2}=\sqrt{2}\cdot\sqrt{2}=2\\0,5 d=1\\H=?\)
Tw.Pitagorasa:
\((0,5d)^2+H^2=(\sqrt{3})^2\\
1+H^2=3\\H^2=2\\H=\sqrt{2}\)
\(a=\sqrt{2}\;\;\;\;\;\;przekątna\;\;d=a\sqrt{2}=\sqrt{2}\cdot\sqrt{2}=2\\0,5 d=1\\H=?\)
Tw.Pitagorasa:
\((0,5d)^2+H^2=(\sqrt{3})^2\\
1+H^2=3\\H^2=2\\H=\sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.