Dany jest czworościan foremny o krawędzi podstawy długości a. Oblicz:
a. Objętość czworościanu dla a = 2 cm,
b. Pole powierzchni bocznej czworościanu dla a = 3 cm,
c. Wartość a, wiedząc, że wysokość czworościanu jest równa 4 cm.
z góry dziękuje za pomoc
czworoscian foremny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: czworoscian foremny
Wzory do wykorzystania
a) \(V={2^3\sqrt2\over12}={2\sqrt2\over3}\ \text{cm}^3\)
b) \(P=2^2\sqrt3=4\sqrt3\ \text{cm}^2\)
c) \(4={a\sqrt6\over3}\iff a=2\sqrt6\ \text{cm}\)
Pozdrawiam
a) \(V={2^3\sqrt2\over12}={2\sqrt2\over3}\ \text{cm}^3\)
b) \(P=2^2\sqrt3=4\sqrt3\ \text{cm}^2\)
c) \(4={a\sqrt6\over3}\iff a=2\sqrt6\ \text{cm}\)
Pozdrawiam