stosunek pola powierzchni stożka do pola pow. kuli

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
homosapiens
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50

stosunek pola powierzchni stożka do pola pow. kuli

Post autor: homosapiens »

w Stożek , w ktorym kąt miedzy tworzącą stozka a podstawą ma miarę alfa wpisano kule. Oblicz stosunek pola powierzchni całkowitej stożka do pola powierzchni kuli.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

podpowiedz:

\(tg \frac {\alpha } 2 = \frac R r\)

gdzie
R - promien kuli
r - promien podstawy stozka
homosapiens
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 03 lis 2008, 17:50

Post autor: homosapiens »

ta podpowiedz mi nic nie daje... Dlaczego zakładasz że dwusieczna kata przecina się ze środkiem okregu...nie wiem czy można sobie coś takiego założyć
ODPOWIEDZ