walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ktosek666
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:32

walec

Post autor: ktosek666 »

prostokatny arkusz blachy o wymiarach 40cm i 60cm jest rozwinieciem powieszchni bocznej walca oblicz objetosc walca ktorego wysokosc jest rowna
a) krotszemu bokowi prostokata
b) dluzszemu bokowi prostokata
w ktorym przypadku walec ma wieksza objetosc? odpowiedz uzasadnij
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)

\(H_1=40cm\\2\pi\ r_1=60cm\\r_1=\frac{30}{\pi}cm\\V_1=\pi\cdot(\frac{30}{\pi})^2\cdot40=\frac{36000}{\pi}cm^3\)

b)

\(H_2=60cm\\2\pi\ r_2=40cm\\r_2=\frac{20}{\pi}cm\\V_2=\pi\cdot(\frac{20}{\pi})^2\cdot60=\frac{24000}{\pi}cm^3\)

\(V_1>V_2\)
ODPOWIEDZ