w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 4cm. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeżeli przekątna tej bryły jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
bardzo proszę o podanie obliczeń
graniastosłup prawidłowy czworokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Przekątna graniastosłupa,krawędź boczna i przekątna podstawy tworzą trójkąt prostokątny o kątach ostrych 60 st.
i 30 st.
tg60 = pierw.3
tg 60 = H/(4 pierw.2) ----------------- > H/(4 pierw.2) = pierw.3 ----------- > H = 4 pierw.6
Pole całkowite jest sumą 2 pól podstaw i 4 pól ścian bocznych.
P = 2*4*4 + 4*4*4 pierw.6 = 32 + 64 pierw.6 = 32(1+ 2 pierw.6)
V = 4*4*4 pierw.6 = 64 pierw.6
i 30 st.
tg60 = pierw.3
tg 60 = H/(4 pierw.2) ----------------- > H/(4 pierw.2) = pierw.3 ----------- > H = 4 pierw.6
Pole całkowite jest sumą 2 pól podstaw i 4 pól ścian bocznych.
P = 2*4*4 + 4*4*4 pierw.6 = 32 + 64 pierw.6 = 32(1+ 2 pierw.6)
V = 4*4*4 pierw.6 = 64 pierw.6
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.