OBJETOSC SZESCIANU

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justine118
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 lut 2010, 22:58

OBJETOSC SZESCIANU

Post autor: justine118 »

objetosc szescianu jest rowna 2pierwiastki z 2 .pole powierzchni tego szescianu wynosi?

V=2[2 [to jest pierwiastek na niby

V=a do 3 potegi
2[2=a do 3 potegi
ado 3potegi=2[2 dzielone przez pierwiastek trzeciego stopnia
a= [trzeciego stopnia z 2 i pierwiastek z 2

P=6a^
P=6*( \sqrt[2 \sqrt{2} ]{} )^
justine118
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 lut 2010, 22:58

Post autor: justine118 »

jak obliczyc pole ??
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(V=a^3\)
\(a^3=2 \sqrt{2}\)
\(a^3= 2^{ \frac{3}{2} }\)
\(a=(2^{ \frac{3}{2} })^{ \frac{1}{3} }\)
\(a= \sqrt{2}\)

\(P=6a^2\)
\(P=6 \cdot ( \sqrt{2} )^2\)
\(P=6 \cdot 2\)
\(P=12\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ