Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justine118
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 lut 2010, 22:58

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: justine118 »

Krawedz podstawy graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 4. przekatna graniastoslupa tworzy z podstaw kąt o mierze 45 stopni . wskaz objetosc graniastoslupa.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Przekątna graniastosłupa wraz z przekątną podstawy i wysokością graniastosłupa tworzy równoramienny trójkąt prostokątny, więc wysokość graniastosłupa ma długość równą przekątnej kwadratu podstawy, Zatem \(H=4\sqrt{2}\)

Objętość:
\(V=4^2\cdot4\sqrt{2}=64\sqrt{2}\)
justine118
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 lut 2010, 22:58

Post autor: justine118 »

dziekuje bardzo caly czas wychodzilo mi 64 ;/ ale juz wiem co i jak :))
ODPOWIEDZ