Witam, mam problem z zadaniem, nie mam pojęcia jak się za nie zabrać :/
W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona na przeciwprostokątną AB dzieli ją na odcinki długości |AD|=9cmoraz|DB|=4cm. Odcinek EC jest prostopadły do płaszczyzny (ABC). Wiedząc, że pole trójkąta ABC jest o 26cm2 mniejsze od pola trójkąta ABE, oblicz odległość punktu E od płaszczyzny (ABC)
Twierdzenie o trzech prostych w kontekście zadania z brył?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Twierdzenie o trzech prostych w kontekście zadania z brył?
Pomogę:
1) Policz długość odcinka CD
2) policz pole trójkąta ABC
3) Policz cos kąta nachylenia płaszczyzny ABE do płaszczyzny ABC
4) Policz tg kąta nachylenia płaszczyzny ABE do płaszczyzny ABC
5) policz długość odcinka CE
(o ile się nie mylę, |CE|=8 cm)
1) Policz długość odcinka CD
2) policz pole trójkąta ABC
3) Policz cos kąta nachylenia płaszczyzny ABE do płaszczyzny ABC
4) Policz tg kąta nachylenia płaszczyzny ABE do płaszczyzny ABC
5) policz długość odcinka CE
(o ile się nie mylę, |CE|=8 cm)