Oblicz objętość i powierzchnie bryły obrotowej dookoła osi \(ox\)
\(y= \frac{1}{ \sqrt{x^2-1} } \)
\(2 \le x \le 4\)
Oblicz objętość i powierzchnie bryły obrotowej dookoła osi ox
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Oblicz objętość i powierzchnie bryły obrotowej dookoła osi ox
Oto wzory:lolipop692 pisze: ↑10 kwie 2020, 00:31 Oblicz objętość i powierzchnie bryły obrotowej dookoła osi \(ox\)
\(y= \frac{1}{ \sqrt{x^2-1} } \)
\(2 \le x \le 4\)
- \(V=\pi \int_{2}^{4} y^2 dx\)
- \(S=2\pi \int_{2}^{4}y \sqrt{1+(y')^2}dx \)
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Re: Oblicz objętość i powierzchnie bryły obrotowej dookoła osi ox
Mogę prosić o pomoc w wyliczeniu pola? Bo ta całka jest przerażająca
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Oblicz objętość i powierzchnie bryły obrotowej dookoła osi ox
To prawda, wygląda paskudnie. Policzę, ale ty też próbuj - porównamy wysiłki.
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Re: Oblicz objętość i powierzchnie bryły obrotowej dookoła osi ox
czy wyjdzie coś takiego? \(\int \frac{ \sqrt{(x^2-1)^3+x^2} }{(x^2-1)^2} \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Oblicz objętość i powierzchnie bryły obrotowej dookoła osi ox
Tak. Też mi tak wyszło.
Podstawiłem \(x^2-1=t \So 2xdx=dt \So dx=\frac{dt}{2\sqrt{t+1}}\)
Wyszła z tego \( \int_{3}^{15} \left[ \frac{1}{2t^2} \sqrt{ \frac{t^3+t+1}{t+1} } \right] dt \)
Nie wiem co z tym robić. Zwykle wtedy podejrzewam, że gdzieś jest błąd.
Podstawiłem \(x^2-1=t \So 2xdx=dt \So dx=\frac{dt}{2\sqrt{t+1}}\)
Wyszła z tego \( \int_{3}^{15} \left[ \frac{1}{2t^2} \sqrt{ \frac{t^3+t+1}{t+1} } \right] dt \)
Nie wiem co z tym robić. Zwykle wtedy podejrzewam, że gdzieś jest błąd.