ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

ostrosłup

Post autor: LuckyLuck »

wyznacz sinus kąta jaki tworzą dwie sąsiednie ściany boczne w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, w którym krawędz podstawy ma długość 24cm a krawędź boczna ma długość 20zm.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: ostrosłup

Post autor: radagast »

1) narysuj to
2) zaznacz szukany kąt
3)co trzeba mieć żeby policzyć sinus jego połowy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: ostrosłup

Post autor: radagast »

Obrazek już masz:
ScreenHunter_261.jpg
Teraz piłka po Twojej stronie :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ostrosłup

Post autor: eresh »

LuckyLuck pisze: 06 kwie 2020, 13:12 wyznacz sinus kąta jaki tworzą dwie sąsiednie ściany boczne w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, w którym krawędz podstawy ma długość 24cm a krawędź boczna ma długość 20zm.
Rozwiązanie:
Spoiler
H - wysokość ostrosłupa
\(h_p\) - wysokość podstawy
\(h_b\) - wysokość ściany bocznej opadająca na krawędź podstawy
h- wysokość ściany bocznej opadająca na krawędź boczną

\(h_p=\frac{24\sqrt{3}}{2}=12\sqrt{3}\)

\(H^2+(\frac{2}{3}h_p)^2=20^2\\
H^2=400-192\\
H=4\sqrt{13}\)


\(H^2+(\frac{1}{3}h_p)^2=h_b^2\\
208+48=h_b^2\\
h_b=16\)


\(\frac{1}{2}h_b\cdot a=\frac{1}{2}\cdot 20\cdot h\\
192=10h\\
h=\frac{96}{5}\)



twierdzenie cosinusów dla trójkąta o bokach h,h,a:
\(a^2=h^2+h^2-2h^2\cos\alpha\\
576=\frac{18432}{25}-\frac{18432}{25}\cos\alpha\\
\frac{18432}{25}\cos\alpha=\frac{4032}{25}\\
\cos \alpha=\frac{7}{32}\\
\sin\alpha=\sqrt{1-\frac{49}{1024}}=\frac{5\sqrt{39}}{32}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: ostrosłup

Post autor: LuckyLuck »

dzięki, ale chyba nie taki rysunek, bo to powinien być ostrosłup trójkatny
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: ostrosłup

Post autor: LuckyLuck »

a czy hb nie będzie wynosiło 16?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ostrosłup

Post autor: eresh »

LuckyLuck pisze: 06 kwie 2020, 15:31 a czy hb nie będzie wynosiło 16?
będzie :D
już poprawiam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ostrosłup

Post autor: eresh »

LuckyLuck pisze: 06 kwie 2020, 15:23 dzięki, ale chyba nie taki rysunek, bo to powinien być ostrosłup trójkatny

i rysunek
screenshot.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ