JAKIE WYMIARY BRYŁY

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

JAKIE WYMIARY BRYŁY

Post autor: matma2010 »

Jakie wymiary powinien mieć graniastosłup o podstawie kwadratowej, aby jego objętość była równa 4cm^3, a pole powierzchni wynosiło 18cm^2?

ODP. a=1cm, h=4cm lub \(a=\frac{ \sqrt{33}-1}{2}cm\), \(h=\frac{17+ \sqrt{33}}{32}cm\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Rozwiąż układ:
\(\{a^2h=4\\2a^2+4ah=18\)
gdzie a, h>0
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
matma2010
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 mar 2010, 13:10

Post autor: matma2010 »

Dzięki:)
ODPOWIEDZ