Rożek ma kształt odwróconego stożka o promieniu podstawy 2 dm i wysokości 3 dm (zobacz rysunek). Na jaką wysokość należy nalać wody do rożka,aby wypełniała ona 1/8 objętości stożka?
Chyba liczę 1/8V=1/2PI
porównuję 1/2 pi do wzoru na V?
STOŻEK
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: STOŻEK
\(R=2\\r=1\\H=3\\h=1,5\\r=\frac{1}{2}R\\h=\frac{1}{2}H\\
V=\frac{1}{3}\pi R^2H=4\pi\\v=\frac{1}{3}\pi r^2h=\frac{1}{3}\pi\cdot1\cdot 1,5=\frac{1}{2}\pi\)
Sprawdzenie
\(8\cdot\frac{1}{2}\pi=4\pi\)
Czyli tak jak mówisz;do połowy wysokości.
V=\frac{1}{3}\pi R^2H=4\pi\\v=\frac{1}{3}\pi r^2h=\frac{1}{3}\pi\cdot1\cdot 1,5=\frac{1}{2}\pi\)
Sprawdzenie
\(8\cdot\frac{1}{2}\pi=4\pi\)
Czyli tak jak mówisz;do połowy wysokości.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.