Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maluszeczekdh
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: maluszeczekdh »

Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma długość 2 cm, a ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: eresh »

maluszeczekdh pisze: 28 mar 2020, 16:04 Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma długość 2 cm, a ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
\(\tg 60^{\circ}=\frac{H}{\frac{1}{3}\cdot\frac{2\sqrt{3}}{2}}\\
\sqrt{3}=\frac{H}{\frac{\sqrt{3}}{3}}\\
H=1\\
V=\frac{1}{3}\cdot\frac{2^2\sqrt{3}}{4}\cdot 1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ