Objetosc stozka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolcia_16
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 mar 2010, 21:57

Objetosc stozka

Post autor: karolcia_16 »

pole powierzchni calkowitej stozka jest rowne 96 \pi cm a srednica jego podstawy ma dlugosc 12cm. Oblicz objetosc tego stozka
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(2r=12\\r=6cm\\\pi\ r^2+\pi\ rl=96\pi\\6^2+6l=96\\l=10cm\\H^2+r^2=l^2\\H^2=100-36\\H=8cm\\V=\frac{1}{3}\pi\ r^2H\\V=\frac{1}{3}\cdot6^2\cdot8=96\pi\ cm^3\)
ODPOWIEDZ