stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

stożek

Post autor: enta »

kąt rozwarcia pewnego stożka wynosi \(\alpha\) a odległość środka podstawy od jego tworzącej jest równa m. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: stożek

Post autor: radagast »

ScreenHunter_076.jpg
ScreenHunter_076.jpg (7.84 KiB) Przejrzano 1238 razy
\(h= \frac{m}{\sin \frac{ \alpha }{2} } , r=\frac{m}{\cos \frac{ \alpha }{2} },l=\sqrt{r^2+h^2}=\sqrt{\frac{m^2}{\cos ^2 \frac{ \alpha }{2} }+\frac{m^2}{\sin ^2 \frac{ \alpha }{2} }}=m\sqrt{\frac{4}{4\sin^2 \frac{ \alpha }{2}\cos ^2 \frac{ \alpha }{2} }}= \frac{2m}{\sin \alpha } \)
dalej już tylko podstawić do wzorów .
ODPOWIEDZ