promień

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

promień

Post autor: wiolcia434 »

Po rozwinięciu powierzchni bocznej stożka na płaszczyźnie otrzymano jedną czwartą koła o promieniu 6. Promień podstawy tego stożka ma długość?
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(R=6
O=2 \pi R=12 \pi
\frac{O}{4}=3 \pi
3 \pi =2 \pi r
r= \frac{3}{2}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Łuk tego wycinka to czwarta część koła. Długość tego łuku jest równy obwodowi podstawy.
\(2\pi\ r=\frac{1}{4}\cdot2\pi\cdot6\\r=\frac{1}{4}\cdot6=\frac{3}{2}\)
ODPOWIEDZ