sześcian
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sześcian
sześcian o krawędzi 8 rozcięto na sześc jednakowych ostrosłupów. Podstawą każdego z nich jest ściana sześcianu, a wierzchołkiem punkt przecięcia przekątnych sześcianu. Oblicz pole powierzchni całkowitej jednego takiego ostrosłupa.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: sześcian
Taki ostrosłup ma podstawę kwadratu o boku \(a=8\) ,krawędzie boczne to są połowy przekątnych sześcianu \(f=\frac{1}{2}\cdot 8\sqrt{3}=4\sqrt{3}\)
Trzeba policzyć wysokość h ściany bocznej ostrosłupa
\(h^2+4^2=(4\sqrt{3})^2 \\
h^2+16=48\\h^2=32\\h=4\sqrt{2}\\Pole\\P=8^2+4\cdot \frac{1}{2}\cdot 8\cdot 4\sqrt{2}=64+64\sqrt{2}=64(1+\sqrt{2})\)
Trzeba policzyć wysokość h ściany bocznej ostrosłupa
\(h^2+4^2=(4\sqrt{3})^2 \\
h^2+16=48\\h^2=32\\h=4\sqrt{2}\\Pole\\P=8^2+4\cdot \frac{1}{2}\cdot 8\cdot 4\sqrt{2}=64+64\sqrt{2}=64(1+\sqrt{2})\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.