Graniastosłup przecięty płaszczyzną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Graniastosłup przecięty płaszczyzną

Post autor: Januszgolenia »

Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i dwa razy krótszej wysokości przecięto płaszczyzna przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 60. Zaznacz ten kąt na rysunku oraz oblicz pole otrzymanego przekroju, wynik przedstaw w najprostszej postaci.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Graniastosłup przecięty płaszczyzną

Post autor: eresh »

screenshot.png
przekrój BDIJ jest trapezem równoramiennym
\(|BD|=a\sqrt{2}\)
wysokość tego przekroju to dłuższe ramię w trapezie prostokątnym LCFK
\(\sin 60^{\circ}=\frac{|FC|}{|LK|}\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{0,5a}{h}\\
h=\frac{a\sqrt{3}}{3}\)

W - spodek wysokości KW trapezu prostokątnego
\(|LW|^2+||WK|^2=|KL|^2\\
|LW|^2=\frac{3a^2}{9}-\frac{a^2}{4}\\
|LW|=\frac{a\sqrt{3}}{6}\)

trójkąt IFJ jest trójkątem równoramiennym prostokątnym
\(|IK|=|KJ|=|KF|=|LC|-|LW|=\frac{a\sqrt{2}}{2}-\frac{a\sqrt{3}}{6}==\frac{3\sqrt{2}-\sqrt{3}}{6}a\\\)

\(P_c=\frac{|BD|+2|IJ|}{2}\cdot |KL|\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
jul1a
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 wrz 2022, 17:52
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Graniastosłup przecięty płaszczyzną

Post autor: jul1a »

czemu korzystamy z funkcji sinus w trapezie prostokątnym?
ODPOWIEDZ