stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
120/360 = 1/3
(1/3)pi*16*16 = 256/3 *pi -------pole powierzchni bocznej
pi*r*16 = pi*256/3
r =16/3
l = 16
h^2 + r^2 = l^2
h^2 = 256 - 256/3 = 512/3
h = [16pierw.2]/[pierw.3]
V = (1/3)pi*(16/3)(16/3)*[16pierw.2]/[pierw.3] = itd...
sin kąta tworzącej z podstawą = h/l =......=[pierw.6]/3
(1/3)pi*16*16 = 256/3 *pi -------pole powierzchni bocznej
pi*r*16 = pi*256/3
r =16/3
l = 16
h^2 + r^2 = l^2
h^2 = 256 - 256/3 = 512/3
h = [16pierw.2]/[pierw.3]
V = (1/3)pi*(16/3)(16/3)*[16pierw.2]/[pierw.3] = itd...
sin kąta tworzącej z podstawą = h/l =......=[pierw.6]/3
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen pisze:120/360 = 1/3
(1/3)pi*16*16 = 256/3 *pi -------pole powierzchni bocznej
pi*r*16 = pi*256/3
r =16/3
l = 16
h^2 + r^2 = l^2
h^2 = 256 - 256/3 = 512/3
h = [16pierw.2]/[pierw.3]
V = (1/3)pi*(16/3)(16/3)*[16pierw.2]/[pierw.3] = itd...
sin kąta tworzącej z podstawą = h/l =......=[pierw.6]/3
a h^2 nie powinna wynosić 256-256/9 ?