Oblicz długość promienia kuli opisanej na ostrosłupie trójkątnym prawidłowym o krawędzi podstawy 4
i krawędzi bocznej o długości 3.
Promień opisany na ostrosłupie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2019, 08:18
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Promień opisany na ostrosłupie
\(a=4\\
b=3\\\)
H - wysokość ostrosłupa
R- promień kuli
h - wysokość podstawy
1. obliczasz długość wysokości podstawy
\(h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\
\)
2. obliczasz długość wysokości ostrosłupa
\(H^2+(\frac{2}{3}h)^2=b^2\)
3. Obliczasz promień
\((H-R)^2+(\frac{2}{3}h)^2=R^2\)
b=3\\\)
H - wysokość ostrosłupa
R- promień kuli
h - wysokość podstawy
1. obliczasz długość wysokości podstawy
\(h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\
\)
2. obliczasz długość wysokości ostrosłupa
\(H^2+(\frac{2}{3}h)^2=b^2\)
3. Obliczasz promień
\((H-R)^2+(\frac{2}{3}h)^2=R^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2019, 08:18
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
Re: Promień opisany na ostrosłupie
Nie rozumiem trochę ostatniej linijki:
(H−R)2+(23h)2=R2
Jeśli mogę prosić o rysunek, byłbym wdzięczny
(H−R)2+(23h)2=R2
Jeśli mogę prosić o rysunek, byłbym wdzięczny
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Promień opisany na ostrosłupie
\(|DF|=H\\
|AE|=h\\
|GA|=|GD|=R\\
|GF|=H-R\\
|GF|^2+|FA|^2=|GA|^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę