Hej mam problem z tym zadaniem. Jeśli ktoś potrafi to psosiłabym o szcegółowe wytlumaczenie. Z góry dziękuje:)
Zad : Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i kacie przy podstawie alfa. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
Ostrosłup
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
a - krawędź podstawy
H - wysokość ostrosłupa
\(tg \alpha = \frac{h}{ \frac{a}{2} }
tg \alpha = \frac{2h}{a}
a= \frac{2h}{tg \alpha }
h^2=H^2+( \frac{1}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2})^2
H^2=h^2- \frac{3a^2}{36}=h^2- \frac{h^2}{3tg^2 \alpha }
H=h \sqrt{\frac{3tg^2 \alpha -1}{3tg^2 \alpha }}
V= \frac{1}{3}P_pH= \frac{1}{3} \frac{4h^2}{tg^2 \alpha } \frac{\sqrt{3} }{4}h \sqrt{\frac{3tg^2 \alpha -1}{3tg^2 \alpha }}= \frac{h^3 \sqrt{3} }{3tg^2 \alpha }\sqrt{\frac{3tg^2 \alpha -1}{3tg^2 \alpha }}\)
H - wysokość ostrosłupa
\(tg \alpha = \frac{h}{ \frac{a}{2} }
tg \alpha = \frac{2h}{a}
a= \frac{2h}{tg \alpha }
h^2=H^2+( \frac{1}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2})^2
H^2=h^2- \frac{3a^2}{36}=h^2- \frac{h^2}{3tg^2 \alpha }
H=h \sqrt{\frac{3tg^2 \alpha -1}{3tg^2 \alpha }}
V= \frac{1}{3}P_pH= \frac{1}{3} \frac{4h^2}{tg^2 \alpha } \frac{\sqrt{3} }{4}h \sqrt{\frac{3tg^2 \alpha -1}{3tg^2 \alpha }}= \frac{h^3 \sqrt{3} }{3tg^2 \alpha }\sqrt{\frac{3tg^2 \alpha -1}{3tg^2 \alpha }}\)