ostrosłup prawidłowy sześciokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ostrosłup prawidłowy sześciokątny
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym wysokość ściany bocznej o długości 15 tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30 stopni. oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość ostrosłupa.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(a\) - krawędź podstawy
\(H\) - wysokość ostrosłupa
\(h=15\) - wysokość ściany bocznej
\(H\) policzysz z \(sin30^o= \frac{H}{h}\)
\(a\) policzysz z\(cos30^o= \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }{h}\) lub z Pitagorasa
\(H\) - wysokość ostrosłupa
\(h=15\) - wysokość ściany bocznej
\(H\) policzysz z \(sin30^o= \frac{H}{h}\)
\(a\) policzysz z\(cos30^o= \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }{h}\) lub z Pitagorasa
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.