objetosc stozka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cris
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 19 mar 2010, 19:43

objetosc stozka

Post autor: cris »

pole powierzchni bocznej stozka jest jest rowne 50 \(\pi\) , a tworzaca jest dluzsza od promienia podstawy o 5. wyznacz objetosc stozka
MANCHESTER UNITED FOREVER!!!!!
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(r\) i \(l\) policz z:
\(\{\pi rl=50 \pi\\l=r+5\)

\(h\) policz z
\(r^2+h^2=l^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ