zadanie z dzbankiem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olka52
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 09 paź 2009, 15:21

zadanie z dzbankiem

Post autor: olka52 »

Dzbanek z filtrem węglowym ma kształt walca o średnicy \(14 cm\) (patrz rysunek). Filtr, umieszczony w dzbanku, jest walcem o średnicy 6 cm.
\(a.\)Odczytaj z rysunku potrzebne dane i oblicz w \(cm^3\) objętość wody w tym dzbanku.
\(b.\)Czy woda z tego dzbanka zmieści się w garnku o pojemności 2 litrów?

Obrazek
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(V=\pi\cdot7^2\cdot18-\pi\cdot3^2(18-3)=882\pi-135\pi=747\pi\ cm^3\)

b)
\(747\pi\ cm^3=0,747\pi\ l\approx2,35l>2l\)
Nie zmieści się.
ODPOWIEDZ