Objętość kuli

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RedSun92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 20 mar 2010, 14:30
Podziękowania: 9 razy

Objętość kuli

Post autor: RedSun92 »

Objętość kuli o promieniu r= \pi dm jest równa
a) \frac{4}{3} \pi dm^3
b) \frac{4}{3} \pi ^4 dm^3
c) \frac{3}{4} \pi ^4 dm^3
d) \frac{3}{4} \pi ^3 dm^3
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

b
V = (4/3)pi*(pi^3) = (4/3)*pi^4 decymetrów sześciennych
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ