Graniastoslup prawidlowy czworokatny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 sty 2010, 22:10
Graniastoslup prawidlowy czworokatny
W gran. prawidl. czworokątnym przekątna ma długośc 8 i jest nachylona do podstawy pod kątem 30 st.Oblicz pole powierzchni całkowitej.
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(a\) - krawędź podstawy
\(h\) - wysokość
\(d=8\) - przekątna
dane potrzebne do obliczeń uzyskasz po rozwiązaniu układu:
\(\{(a \sqrt{2})^2+h^2=d^2\\tg30^o= \frac{h}{a \sqrt{2} }\)
\(\{2a^2+h^2=64\\ \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{h}{a \sqrt{2} }\)
powinno wyjśc:
\(\{a=2 \sqrt{6}\\h=4\)
Pole obliczasz ze wzoru.
\(h\) - wysokość
\(d=8\) - przekątna
dane potrzebne do obliczeń uzyskasz po rozwiązaniu układu:
\(\{(a \sqrt{2})^2+h^2=d^2\\tg30^o= \frac{h}{a \sqrt{2} }\)
\(\{2a^2+h^2=64\\ \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{h}{a \sqrt{2} }\)
powinno wyjśc:
\(\{a=2 \sqrt{6}\\h=4\)
Pole obliczasz ze wzoru.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.