Objetośc ostrisłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 24 cm3 a jego pole podstawy 9cm2.
Wyznacz miarę kąta \alpha nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy .
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
(1/3)*9*H = 24
3H = 24
H = 8 (cm)
Wysokość.pół przekątnej podstawy i krawędź boczna tworzą trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości
8cm i [3*pierw2]/2 -------tu podaję pół przekątnej kwadratu o boku 3cm (bo jego pole=9)
tgA = H/d = 8/[3pierw.2]/2 = (8 * 2)/(3 pierw.2) = [16 pierw.2]/3
3H = 24
H = 8 (cm)
Wysokość.pół przekątnej podstawy i krawędź boczna tworzą trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości
8cm i [3*pierw2]/2 -------tu podaję pół przekątnej kwadratu o boku 3cm (bo jego pole=9)
tgA = H/d = 8/[3pierw.2]/2 = (8 * 2)/(3 pierw.2) = [16 pierw.2]/3
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.