szescian

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

szescian

Post autor: wmichal »

skad wiemy ze punkt R lezy na srodku krawedzi?
https://www.zadania.info/d454/9426084
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

HA jest równoległy do RP, trójkąt HAD jest podobny do PRC (te same kąty), czyli
\(\frac{|HD|}{|DA|}=\frac{|RC|}{|CP|}\So 1=\frac{|RC|}{0,5a}\So |RC|=0,5a\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

dzięki, jakbyś mógł zerknąć na zadanie z ostrosłupem wpisanym w ostrosłup to byłbym wdzieczny jeszcze bardziej
ODPOWIEDZ