gdzie błąd - V ostrosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

gdzie błąd - V ostrosłupa

Post autor: wmichal »

błagam, niech ktoś mi powie gdzie robię błąd... prawidłowy wynik jest tu: https://www.zadania.info/d1535/6150522
Ja to robię inaczej, na zdjęciu są wszystkie obliczenia. Na dole wyszło mi hb(wysokość ściany bocznej) dzięki której potem wyliczyłem wysokość ostrosłupa z twierdzenia pitagorasa w trójkącie WSK. Mój wynik to : 1/3 (a^2\(\sqrt{3}\))/4 * a (pierwiastek(1-3cos2\(\alpha\))/\(\sqrt{6}\)

Obrazek
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

trójkąt BCW:
KWC jest podobny do BEC i
\(\frac{|WK|}{|BE|}=\frac{|WC|}{|BC|}=\frac{|KC|}{|EC|}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

no tak i wszystko jasne, dzieki : )
ODPOWIEDZ