pole walca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RedSun92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 20 mar 2010, 14:30
Podziękowania: 9 razy

pole walca

Post autor: RedSun92 »

Ile wynosi pole powierzchni bocznej walca o promieniu podstawy 2 cm, którego wysokość jest równa 3 cm?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pole boczne walca oblicza się ze wzoru: 2*pi*r*h
r=2
h=3
P = 2*pi*2*3 = 12*pi centymetrów kwadratowych
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ