Walec - zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rafaleksieuczy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 lut 2010, 17:14

Walec - zadanie

Post autor: rafaleksieuczy »

Kubek mający kształt walca o średnicy podstawy 8cm i wysokości 10 cm jest w 90% wypełniony wodą. Wkładamy do niego cztery sześcienne metalowe kostki, każda o krawędzi 2cm. Czy woda z kubka się wyleje?

Jest to zadanie z podręcznika od matematyki - odpowiedź do zadania podana na końcu to - NIE.

Moje obliczenia: objętość kostek: 2*2*2*4=32cm sześcienne

Objętość kubka w przybliżeniu: pi*4*4*10=160cm sz.

wolna przestrzen w kubku: 10% ze 160, czyli 16cm sz.

Z tych obliczeń chyba mogę wnioskować, że woda jednak się wyleje? CO ROBIĘ ŹLE?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Objętość kubka to 503
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
rafaleksieuczy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 lut 2010, 17:14

Post autor: rafaleksieuczy »

jakim cudem 503? mogłabyś mi to jakoś wyjaśnić?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

rafaleksieuczy pisze: Objętość kubka w przybliżeniu: pi*4*4*10=160cm sz.
Nie podstawiłeś wartości za \(\pi\)

Pomyłka 502,a nie 503
\(V_w=\pi r^2h\)
\(V_w=3,14 \cdot 4^2 \cdot 10\)
\(V_w=3,14 \cdot 16 \cdot 10\)
\(V_w=502\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ