Geometria analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klmfq
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 kwie 2019, 17:28
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Geometria analityczna

Post autor: Klmfq »

Prosta y+ x -√3 =0 jest nachylona do osi OX pod kątem: A135 ,B45 C60 D120
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Postać kierunkowa równania prostej:
\(y=-x+ \sqrt{3}\\współczynnik \;kierunkowy\;a=tg\alpha=-1\\ \alpha =180^o-45^o=135^o\)
Odp.A jest poprawna.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ