zadanie z walcem i kulą

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paullka26
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 04 sty 2010, 21:10

zadanie z walcem i kulą

Post autor: paullka26 »

Stalowy walec o objętości 36 pi cm sześciennych przetopiono na kulki o promieniu 3 mm. Ile takich kulek otrzymano????
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Objętość jednej kulki:
\(V_k=\frac{4}{3}\pi\cdot3^3mm^3=36\pi\ mm^3\)

\(1cm^3=1000mm^3\\36\pi\ cm^3=36000\pi\ mm^3\\\frac{36000\pi}{36\pi}=1000\)
ODPOWIEDZ