ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

ostrosłup

Post autor: alanowakk »

Dany jest ostrosłup o wierzchołku w punkcie S i podstawie kwadratowej abcd. Krawędź boczna as jest wysokością tego ostrosłupa. Wiadomo ze krawędź podstawy ma długość 4 i najdłuższa krawędź boczna ma długość 18. Wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej bryły.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(|AS|^2+|AC|^2=|CS|^2\\
|AS|^2+|4 \sqrt{2} |^2=|18|^2\\
|AS|=2 \sqrt{73} \\
|AS|^2+|AB|^2=|BS|^2\\
|2 \sqrt{73}|^2+|4|^2=|BS|^2\\
|BS|=2 \sqrt{77} \\
V= \frac{1}{3} 4^2 \cdot 2 \sqrt{73}\\
P_b=2 \cdot \left( \frac{1}{2}4 \cdot 2 \sqrt{73}+\frac{1}{2}4 \cdot 2 \sqrt{77} \right)\)
ODPOWIEDZ