Stozek walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
decha21
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 29 sty 2019, 11:12
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Stozek walec

Post autor: decha21 »

7. Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła (rysunek w załączniku). Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka oraz jego objętość.

8. Stosunek pola powierzchni bocznej walca do pola jego podstawy jest równa 4. Oblicz miarę kata nachylenia przekątnej przekroju osiowego walca do płaszczyzny podstawy.
Załączniki
F8ECBEEE-B9A7-4F51-9F7A-3BDA034B3BF9.jpeg
F8ECBEEE-B9A7-4F51-9F7A-3BDA034B3BF9.jpeg (6.45 KiB) Przejrzano 1395 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Stozek walec

Post autor: radagast »

decha21 pisze:
8. Stosunek pola powierzchni bocznej walca do pola jego podstawy jest równa 4. Oblicz miarę kata nachylenia przekątnej przekroju osiowego walca do płaszczyzny podstawy.
\(\frac{2\pi rh}{\pi r^2}=4 \So \frac{h}{2r} =1 \So\) szukany kąt to \(45^o\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Stozek walec

Post autor: radagast »

decha21 pisze:7. Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła (rysunek w załączniku). Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka oraz jego objętość.
\(\frac{2\pi r}{2 \cdot 10\pi}= \frac{144}{360} \So r=4 \So \pi rl+\pi r^2=40\pi+16\pi=56 \pi\)
ODPOWIEDZ