Objętość kuli

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
guniz22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 31 sty 2019, 05:58
Podziękowania: 6 razy

Objętość kuli

Post autor: guniz22 »

Pole powierzchni kuli wynosi tyle samo co pole powierzchni bocznej walca o promieniu podstawy 6 i wysokości 12. Objętość tej kuli wynosi:
a) 288π b) 144π c) 72π d) 36π
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(4 \pi R^2=2 \pi r \cdot h\\
4 \pi R^2=2 \pi \cdot 6 \cdot 12\\
R=6\\
V=\frac{4}{3} \pi R^3= \frac{4}{3} \pi \cdot 6^3=288 \pi\)
ODPOWIEDZ