objętość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

objętość

Post autor: lolipop692 »

W stożek obrotowy o promieniu podstawy R i wysokości H wpisz walec obrotowy tak aby objętość walca była największa.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(V(r,h)= \pi r^2h= \pi (R- \frac{R}{H}h )^2h \\
V(h)= \pi \frac{R^2}{H^2}(H^2h-2Hh^2+h^3) \ \ \ \ \wedge \ \ \ 0<h<H \\
V'(h)= \pi \frac{R^2}{H^2}(H^2-4Hh+3h^2)\\
V'=0 \iff h= \frac{H}{3}\)
ODPOWIEDZ