Ostroslup prawidłowy trójkątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ostroslup prawidłowy trójkątny
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 12, natomiast krawędź boczna tworzy z płaszczyzna podstawy kat o mierze 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa oraz miarę kata nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(h_p=\frac{12\sqrt{3}}{2}=6\sqrt{3}\\
\frac{2}{3}h_p=4\sqrt{3}\\
\cos 30^{\circ}=\frac{\frac{2}{3}h_p}{b}\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{4\sqrt{3}}{b}\\
b=8\)
\(h_b^2+(0,5a)^2=b^2\\
h_b^2+36=64\\
h_b=2\sqrt{7}\\
P_c=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}+3\cdot\frac{1}{2}a\cdot h_b\)
\(\cos\alpha=\frac{\frac{1}{3}h_p}{h_b}\)
\frac{2}{3}h_p=4\sqrt{3}\\
\cos 30^{\circ}=\frac{\frac{2}{3}h_p}{b}\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{4\sqrt{3}}{b}\\
b=8\)
\(h_b^2+(0,5a)^2=b^2\\
h_b^2+36=64\\
h_b=2\sqrt{7}\\
P_c=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}+3\cdot\frac{1}{2}a\cdot h_b\)
\(\cos\alpha=\frac{\frac{1}{3}h_p}{h_b}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę