Ostroslup prawidłowy sześciokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
decha21
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 29 sty 2019, 11:12
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Ostroslup prawidłowy sześciokątny

Post autor: decha21 »

Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równe 96 pierwiastki z 3.oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa wiedząc ze jego ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P_p=96\sqrt{3}\\
6\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=96\sqrt{3}\\
a=8\)


\(\cos 60^{\circ}=\frac{a}{h_b}\\
\frac{1}{2}=\frac{8}{h_b}\\
h_b=16\\
P_b=6\cdot\frac{1}{2}ah_b\\
P_b=3\cdot 16\cdot 8\\
P_b=384\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ