Ostroslupy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
decha21
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 29 sty 2019, 11:12
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Ostroslupy

Post autor: decha21 »

1. W ostroslupie prawidlowym czworokątnym pole powierzchni bocznej jest cztery razy większe od pola jego podstawy. Oblicz
a) miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
b) sinus kata alfa jaki tworzą krawędzie boczne tego ostrosłupa niezawierające się w ścianie.

2.Podstawą ostrosłupa jest romb, którego przekątne mają długości 6 i 8. Punkt przecięcia się tych przekątnych jest spodkiem wysokości ostrosłupa. Wiedząc, że jedna z krawedzn bocznych tego ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem45°, oblicz
a) długość wysokości h ostrosłupa,
b) sinusy katów nachylenia pozostalych krawędzi bocznych do plaszczyzny podstawy
C) tangensy katów nachylenia ścian bocznych tego ostrostupa do płaszczyzny podstawy

3.W ostroslupie prawidłowym czworokatnym wszystkie krawędzie są równej dlugosci Oblicz:
a) stosunek dlugości wysokości ostrostupa do dlugości krawędzi jego podstawy
b) miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
c) miarę kąta zawartego między ścianami bocznymi tego ostrosłupa. Rozważ wszystkie możliwe przypadki.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ostroslupy

Post autor: eresh »

decha21 pisze:1. W ostroslupie prawidlowym czworokątnym pole powierzchni bocznej jest cztery razy większe od pola jego podstawy. Oblicz
a) miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
b) sinus kata alfa jaki tworzą krawędzie boczne tego ostrosłupa niezawierające się w ścianie.
\(P_b=4P_p\\
4\cdot \frac{1}{2}ah_b=4a^2\\
\frac{1}{2}h_b=a\\
h_b=2a\)


a)
\(\cos\alpha = \frac{0,5a}{h_b}\\
\cos\alpha=\frac{0,5a}{2a}\\
\cos\alpha=\frac{1}{4}\\
\alpha\approx 75,5^{\circ}\)


b)
b - krawędź boczna
\(h_b^2+(0,5a)^2=b^2\\
4a^2+0,25a^2=b^2\\
b=\frac{\sqrt{17}a}{2}\)


\((a\sqrt{2})^2=(\frac{\sqrt{17}a}{2})^2+(\frac{\sqrt{17}a}{2})^2-2\cdot \frac{\sqrt{17}a}{2}\cdot \frac{\sqrt{17}a}{2}\cdot \cos\beta\\
2a^2=\frac{17}{2}a^2-\frac{17}{2}a^2\cos\beta\\
\frac{17}{2}\cos\beta=\frac{13}{2}\\
\cos\beta = \frac{13}{17}\\
\sin\alpha=\sqrt{1-\frac{13^2}{17^2}}\\
\sin\alpha = \frac{2\sqrt{30}}{17}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ostroslupy

Post autor: eresh »

decha21 pisze:
3.W ostroslupie prawidłowym czworokatnym wszystkie krawędzie są równej dlugosci Oblicz:
a) stosunek dlugości wysokości ostrostupa do dlugości krawędzi jego podstawy
b) miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
c) miarę kąta zawartego między ścianami bocznymi tego ostrosłupa. Rozważ wszystkie możliwe przypadki.
a)
\(H^2+(\frac{a\sqrt{2}}{2})^2=a^2\\
H^2+\frac{a^2}{2}=a^2\\
H=\frac{\sqrt{2}a}{2}\\
\frac{H}{a}=\frac{\sqrt{2}}{2}\)


b)
\(\cos\alpha = \frac{\frac{a\sqrt{2}}{2}}{a}\\
\cos\alpha=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
\alpha = 45^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ