Ostroslup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
decha21
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 29 sty 2019, 11:12
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Ostroslup

Post autor: decha21 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 6,a wysokość tego ostrosłupa jest równa 5. Oblicz kąt płaski alfa przy wierzchołku ostrosłupa.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ostroslup

Post autor: eresh »

decha21 pisze:W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 6,a wysokość tego ostrosłupa jest równa 5. Oblicz kąt płaski alfa przy wierzchołku ostrosłupa.

b - krawędź boczna
\(h_p\) - wysokość podstawy


\(H^2+(\frac{2}{3}h_p)^2=b^2\\
25+(\frac{2}{3}\cdot\frac{6\sqrt{3}}{2})^2=b^2\\
25+12=b^2\\
37=b^2\\
b=\sqrt{37}\)


\(\alpha\) - kąt płaski przy wierzchołku
\(\sin\frac{\alpha}{2}=\frac{0,5a}{b}\\
\sin\frac{\alpha}{2}=\frac{3}{\sqrt{37}}\\
\sin\frac{\alpha}{2}=\frac{3\sqrt{37}}{37}\\
\frac{\alpha}{2}\approx 29^{\circ}\\
\alpha\approx 58^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ