Stereometria!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaaja123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 23 sty 2010, 15:03

Stereometria!

Post autor: kaaja123 »

Hej. Mam problem z tym zadaniem. Liczę na pomoc i z góry dziękuję:)

Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 50 cm. i 40 cm., częściowo wypełnionego wodą, dodano jeszcze 5 litrów wody.O ile podniesie się poziom wody w akwarium ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- różnica poziomów (cm)

\(5l=5dm^3=5000cm^3\\50\cdot40\cdot\ x=5000\\x=2,5cm\)
ODPOWIEDZ