sinus kąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamill0009
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 15 mar 2010, 20:39

sinus kąta

Post autor: kamill0009 »

Oblicz sinus kąta między przekątna sześcianu a jego płaszczyzną podstawy.
link do rysunku http://img138.imageshack.us/img138/5538/aaaixpk.jpg
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(a\) - krawędź
\(d=a \sqrt{3}\) - przekątna

\(sin\alpha= \frac{a}{d}=....\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ