pole

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

pole

Post autor: ala1234 »

wyznacz pole powierzchni i objetosc kuli wpisanej w szescian o objetosci 216cm^3



prosze pomozcie :(
max7ika
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 15 mar 2010, 00:03

Post autor: max7ika »

objetosc szescianu V=a^3
a=6cm

promień kuli to połowa a, czyli r=3cm

Objętość kuli V=4/3 π r^3
V=36πcm^3
Pole P=4πr^2
P=36πcm^2
ODPOWIEDZ