Objętość ostrosłupa trójkątnego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
weronika2
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 15 mar 2010, 18:54

Objętość ostrosłupa trójkątnego

Post autor: weronika2 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy \(60^o\).
Wysokość ostrosłupa ma \(6\sqrt{3}\) cm. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
odp:648 cm szesciennych, 216 pierwiastków z trzech cm kwadratowych
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek

Obliczam \(h\)
\(sin60^o= \frac{H}{h}\)
\(\frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{6 \sqrt{3} }{h}\)
\(h=12\)

Obliczam \(|OD|\)
\(cos60^o= \frac{|OD|}{h}\)
\(\frac{1}{2}= \frac{|OD|}{12}\)
\(|OD|=6\)

Obliczam \(a\)
\(|OD|= \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}\)
\(\frac{a \sqrt{3} }{6}=6\)
\(a=12 \sqrt{3}\)

Pole i objętość ze wzorów
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
weronika2
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 15 mar 2010, 18:54

Post autor: weronika2 »

dziękuję:)
ODPOWIEDZ