stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
roca08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 mar 2010, 16:58

stożek

Post autor: roca08 »

Oblicz pole i obwód przekroju osiowego stożka, którego wysokość jest równa 5, a długość tworzącej wynosi 13.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(h=5\)
\(l=13\)
r liczysz z Pitagorasa
pole przekroju \(P= \frac{2rh}{2} =rh\)
obwód przekroju \(Ob=2r+2l\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
roca08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 mar 2010, 16:58

Post autor: roca08 »

dziękuję
ODPOWIEDZ