wyznaczenie tangensa kąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
emil173
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 26 maja 2009, 12:34

wyznaczenie tangensa kąta

Post autor: emil173 »

Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt ABC, w którym \(\left|AB \right|=10\) ,\(\left| AC\right|=\)\(\left|BC \right| =13\). Krawędź AS ma długość 20 i jest wysokością ostrosłupa. Wyznacz tangens kąta, jaki tworzy ściana BCS z płaszczyzna podstawy.

Proszę o jakąś podpowiedź, najlepiej jeśli byłby też rysunek :)
BetrR65
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 21 lut 2010, 12:51
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: BetrR65 »

Podstawą tego ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, w którym wysokość CD opuszczona na podstawę AB wynosi 12 (obliczona z tw. Pitagorasa), a wysokość AE opuszczona na ramię CB wynosi 120/13 (wyliczone z pola trójkąta liczonego na dwa sposoby).
Trójkąt, w którym można narysować opisany w zadaniu kąt jest trójkątem prostokątnym ASE, w którym AS=20, AE = 120/13. (dlatego, że odcinek AE jest prostopadły do krawędzi CB).
Tangens tego kąta wynosi 20/(120/13)=13/6.
emil173
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 26 maja 2009, 12:34

Post autor: emil173 »

Dzięki teraz już wszystko rozumiem w tym zadaniu :D
ODPOWIEDZ