kula

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
globalek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 mar 2010, 16:27

kula

Post autor: globalek »

w koło wielkie kuli wpisano trojkat prostokątny o przyprostokątnych 12 cm i 5cm.oblicz objetosc
i pole powierzchni tej kuli.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Średnica kuli to przeciwprostokątna tego trójkąta.
\(12^2+5^2=(2R)^2\\4R^2=169\\R=\frac{13}{2}cm\)
Teraz tylko oblicz pole powierzchni i objętość kuli.
ODPOWIEDZ