Czy dobrze rozumiem, że prosta jest prostopadła do płaszczyzny wtedy i tylko wtedy gdy jest prostopadła do dwóch różnych prostych zawierających się w danej płaszczyźnie?Dany jest prostopadłościan \(ABCDA_{1}B_{1}C_{1}D_{1}\) o podstawie kwadratowej \(ABCD\). Wysokość prostopadłościanu jest trzy razy dłuższa od krawędzi podstawy. Na krawędzi \(AA_{1}\) wybrano punkt \(E\) taki,
że \(|AE| : |EA_{1}| = 1:8\). Przekątna \(AC_{1}\) przebija płaszczyznę przekroju \(EBD\) w punkcie \(F\). Wykaż, że prosta \(AF\) jest prostopadła do płaszczymy \(EBD\)
Prosta prostopadła do płaszczyzny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 113
- Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Prosta prostopadła do płaszczyzny
Witam, mam takie zadanie:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Prosta prostopadła do płaszczyzny
A Ty jesteś pewien, że to jest prawda ? Mam na myśli treść zadania, bo to co napisałeś pod zadaniem jest prawdą , a nawet Prosta jest prostopadła do płaszczyzny w i w gdy jest prostopadła do każdej prostej zawartej w tej płaszczyźnie. No i właśnie na tej podstawie twierdzę ,że ona nie jest prostopadła.
Umieść to w układzie współrzędnych i sprawdź, że wektor \(\vec{AC_1}\)nie jest prostopadły do wektora \(\vec{BD}\).(chyba, że się mylę)
Umieść to w układzie współrzędnych i sprawdź, że wektor \(\vec{AC_1}\)nie jest prostopadły do wektora \(\vec{BD}\).(chyba, że się mylę)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 113
- Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Prosta prostopadła do płaszczyzny
Sprawdziłem jeszcze raz w zbiorze i polecenie się zgadza, więc nie wiem co jest nie tak. Mam model rozwiązania i w nim udowadniają, że jest prostopadła do dwóch prostych, stąd moje pytanie czy to wystarcza, bo to, że musi być do wszystkich prostych prostopadła to wiem, bo wynika z definicji. I czy wystarczy, że jest prostopadła np. do jednej prostej?
Co do tego zadania to szczerze mówiąc nie wiem, bo nie potrafię go rozwiązać (nie mam pojęcia czy wynika to z ewentualnego błędu w treści czy, że po prostu nie jestem wstanie pojąć pewnych zależności)
Co do tego zadania to szczerze mówiąc nie wiem, bo nie potrafię go rozwiązać (nie mam pojęcia czy wynika to z ewentualnego błędu w treści czy, że po prostu nie jestem wstanie pojąć pewnych zależności)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Prosta prostopadła do płaszczyzny
VirtualUser pisze:Sprawdziłem jeszcze raz w zbiorze i polecenie się zgadza, więc nie wiem co jest nie tak. Mam model rozwiązania i w nim udowadniają, że jest prostopadła do dwóch prostych,
Chciałabym to zobaczyć. Myślę , że się mylą , to się ludziom zdarza (mi również)
VirtualUser pisze:stąd moje pytanie czy to wystarcza, bo to, że musi być do wszystkich prostych prostopadła to wiem, bo wynika z definicji.
Tak, to wystarcza (dlatego napisałam , że chciałabym to zobaczyć).
nie, to nie wystarcza.VirtualUser pisze:I czy wystarczy, że jest prostopadła np. do jednej prostej?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\frac{|AE|}{|EA_{1}|}= \frac{z}{3a-z}=\frac{1}{8} \So z= \frac{1}{3}a\)
To jest właściwy rysunek: I teraz wystarczy pokazać, że \(\vec{AC_1} \circ \vec{DB}=0\) i \(\vec{AC_1} \circ \vec{EB}=0\)
\(\vec{AC_1}= \left[ a,a,3a \right]\)
\(\vec{DB}= \left[ a,-a,0 \right]\)
\(\vec{EB}= \left[ a,0,- \frac{1}{3} a \right]\)
No to istotnie :\(\vec{AC_1} \circ \vec{DB}=a^2-a^2+0=0\) oraz \(\vec{AC_1} \circ \vec{EB}=a^2+0-a^2=0\)
Przepraszam za zamieszanie
To jest właściwy rysunek: I teraz wystarczy pokazać, że \(\vec{AC_1} \circ \vec{DB}=0\) i \(\vec{AC_1} \circ \vec{EB}=0\)
\(\vec{AC_1}= \left[ a,a,3a \right]\)
\(\vec{DB}= \left[ a,-a,0 \right]\)
\(\vec{EB}= \left[ a,0,- \frac{1}{3} a \right]\)
No to istotnie :\(\vec{AC_1} \circ \vec{DB}=a^2-a^2+0=0\) oraz \(\vec{AC_1} \circ \vec{EB}=a^2+0-a^2=0\)
Przepraszam za zamieszanie
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 113
- Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć: